понеделник, 13 февруари 2012 г.

10 съвета за здравословно хранене

1. Пийте по 8-10 чаши вода на ден. Тялото на човека съдържа 70% вода и се нуждае от 8-10 чаши вода на ден. Газираните напитки и кафето не се броят. Те по-скоро спомагат за дехидратирането на организма. Първите признаци за дехидратация са умора, главоболие, световъртеж и гадене.

2. Хранете се редовно. Липсата на разнообразие в менюто ни може да доведе до липса на основни хранителни вещества в организма.Яжте малки порции, но често. Приемането на малки порции храна подпомага за нормалното усвояване на хранителните вещества.

3. Намалете сладкото и захарта. Освен развалените зъби и фигура захарта причинява и много други здравословни проблеми. Най-добрите заместители на захарта са захаринът, сукламатът, аспартамът, кисилитолът и сорбитолът. Заместителите не са толкова калорични колкото захарта, но и тези вещества могат да нанесат вреда на организма ако се използват без мярка.

4. Ограничете употребата на готварска сол. Изследванията сочат, че почитателите на соленото рискуват да получат усложнения от хипертония, инфаркт и инсулт с 20-30% в сравнение с тези, които спазват добър хранителен режим.

5. Малки закуски. Винаги носете със себе си малки закуски, с които да захраните тялото си, когато имате работа и нямате време за приготвянето на храна.

6. Ограничете кафето. Може да ограничите кафето до 1 на ден. Може спокойно да го заместите с зелен или черен чай.

7. Повече сурови ядки. Ядките са основен източник на протеини и лесноусвоими ненаситени мастни киселини. Различните видове ядки съдържат различни полезни витамини и минерали и се препоръчват миксове от ядки. Заради високата си калоричност дневната доза трябва да е около 1 шепа (30-50 гр.) .

8. Намалете пърженото месо. Риска от онколкогични заболявания, и най-вече рак на пикучния мехур, е два пъти по-висок при хората, които консумират пържено и препечено месо.

9. Научете се да планирате. Приготвяйте храна от вкъщи, когато се налага да пътувате или да бъдете на места, където няма достъп до здравословна и полезна храна.

10. Намалете алкохола. Алкохолът има вредно влияние върху здравето. Интензивното пиене води до увреждане на черния дроб, мозъка, кръвоносните съдове, допринася за образуването на разширени вени, хемороиди, тромби, увреждане на простата и води до безплодие.