четвъртък, 16 февруари 2012 г.

От колко сън се нуждаем ?

  Съня е несъзнателно състояние на организма, което забавя дейността на тялото и организма. Докато трае сънят, движението на тялото намалява, намалява реакцията му към външни фактори, увеличават се анаболитните процеси и се намаляват катаболитните.
  Важно е да спазвате график на лягане и ставане. Понякога може да се изкушите да поспите повече, но не трябва да е с повече от 1 час от предвиденото в графика. Препоръчителна е всекидневната физическа активност. Правете упражнения или разходки на свеж въздух. Проветрената стая също е условие за добър сън. Температурата на стаята, в която спите трябва да е по-ниска от тази, в която прекарвате по-голямата част от деня си, за да се избегнат среднощните изпотявания. Избягвайте употребата на кафе и алкохол, поне 4 часа преди лягане.
  Не е добре да си легнете гладни, но не е добре и да легнете преяли. Затова може преди лягане да хапнете нещо като сварено яйце.
  Дори слабата светлина на ДВД плеъра може да ви държи будни до късно, защото ретината на окото е много чувствителна.
  С възрастта и нуждата от сън намалява. При бебетата нуждата от сън е най-голяма - 10-14 часа. Тийнейджърите се нуждаят от около 8-9 часа сън, а при възрастните около 7-8 часа.