вторник, 14 февруари 2012 г.

Безсънието

  Безсънието се среща във всяка възраст. При младите е изразено в трудно заспиване, а при по-възрастните - събуждане през нощта. С напредването на възрастта нуждата от сън намалява и често се бърка с безсъние
  Според проучването 2/3 от хората с подобен проблем не се обръщат към специалист, като не осъзнават, че това е само началото.
  Безсънието често е на психологическа основа и се дължи на стрес. Стресът се свързва с неприятно събитие, но той може да бъде много всеобхватен. Стресиращите събития могат да бъдат, както тъжни така и щастливи. Например копуването на нова кола или апартамент също е вид стрес, въпреки че положителна случка в живота на човек.
  Неправилния хранителен режим също може да е причината за безсъние. Преди лягане изпийте една чаша топло мляко с мед. Вечерята трябва да е лека. Трябва да забравите люти храни, алкохол и цигари. Те вредят да добрия и пълноценен сън.
 Важни условия за добрия сън са удобното легло и проветрената стая. Много важен за съня е чистият и свеж въздух. Спазвайте график за лягане и ставане от сън. Ако до 20 минути след лягане не сте заспали, по-добре станете от леглото и си легнете, чак когато наистина ви се доспи.